Még mindig el vagyunk varázsolva az új karamellizáló pisztolyunktól. Gyorsan kellett valami újat gyártani, ahol újra karamellizálni lehetett. Teljesen véletlenül bukkantam egy crema catalana receptre a neten. Picit alakítottam rajta és máris újra bevetethettük kincsünket.
Hozzávalók
4 tojás sárgája
150 g cukor
5 dl tej
1 konzerválószertől mentes citrom héja és leve
½ rúd bourbon vanília
1 rúd fahéj (én egy fél marék fahéjforgácsot használtam)
2-3 púpos ek étkezési keményítő
egy kevés barna cukor a karamellizáláshoz
A tojássárgákat habosra kevertem a cukorral. A vaníliarúdból kikapart vaníliát, a citrom reszelt héját és levét hozzákevertem a cukormasszához, végül a tejet is hozzáadtam és a csodás vízfürdőfőzőmben a vaníliarúddal és a fahéjforgácsokkal forrásig főztem. Egy merőkanállal kimertem egy keveset a készülő krémemből és csomómentesre kevertem a keményítővel. A keményítős masszát beleöntöttem a krémbe és kevergetés mellett besűrűsödésig főztem. A kész krémemet egy szűrőn keresztül szufléformáimba kanalaztam. 2-2 merőkanállal mérve 5 formát tudtam megtölteni. Hagytam kihűlni és egy éjszakára a hűtőbe tettem. Mielőtt megkóstoltuk barna cukrot szórtam a krém tetejére, melyet Süni gázlánggal finom karamellréteggé melegített. (Az eredeti receptben a sütő grillje karamellizál porcukrot a krém tetejére) Nem diétás, de nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése