2010. október 15., péntek

Lúgozott zsömlék

Az Oktoberfest idején még itt Brüsszelben is lehet bajor virslit kapni. Én is elgyengülten és hogy minden tökéletes legyen , készültek ha nem is lúgozott perecek, de legalábbis lúgozott zsemlék.
Hozzávalók:
300 g liszt
200 g tönkölyliszt
5 dkg élesztő
25 g vaj
1 ek só
2,5 dl víz
3 ek szódabikarbóna
1 l víz
nagyobb szemes só
A hozzávalókat tésztává dagasztjuk, majd 5 percig állni hagyjuk. Kicsi zsemléket formázunk belőlük (olyan fél ökölnyiket) és 15-20 percig állni hagyjuk őket. Közben a liter vizet felforraljuk és belekeverjük a szódabikarbónát. A zsemléket 1-1 percig a vízben megfürdetjük és sütőpapíros tepsire tesszük száradni. Amikor kicsit megszáradtak éles késsel kersztben picit bemetszük a tetejüket és nagyobb sódarabokat szórunk rájuk, végül 230 fokos sütőben 20-25 percig szép barnára sütjük. Az igazi lúgozott perec és zsömle nátron fürdőben készül, de mivel a nátron-oldat elég veszélyes és jelenleg számomra beszerezhetetlen is, ezért szódabikarbónás fürdővel helyettesítettem. Az eredmény majdnem ugyanolyan, mint az igazi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése