2010. október 18., hétfő

Karácsonyi keksz októberben


Ez a keksz gesztenyés keksz szeretett volna lenni, de a mandula és a kardamom íze lett a győztes. Karácsonyra pont jó lesz, addig még kicsit tökéletesedhet is.


Hozzávalók:
4 tojásfehérje
200 g porcukor
250 g darált mandula
150 g főt gesztenye darálva
100 g liszt
1 tk kakaó
1 tk fahéj
egy csipet kardamom


A tojásfehérjéket habbá verjük és összekeverjük a porcukorral. A cukros habból 5 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, majd hozzákeverjük a darált mandulát és gesztenyét, a fűszereket és végül a lisztet. A tésztából 4 rudat formázunk és folpackba csavarva 2 órára a hűtőbe tesszük. A szépen megkeményedett tésztarudakat centis korongokra feldaraboljuk, ha kell kicsit formázzuk és a félretett cukros tojáshabbal befedjük őket. (az eredeti receptben a tojáshab egy részét kakaóporral összekeverjük, a kekszek tetejére cseppentünk belőle és fogvájóval spirálformára igazítjuk) A kekszeket először 130 fokon 15 percig sütjük, majd további 15 percig 100 fokon. Mire a finom puha kekszek elkészülnek, addigra az egész lakás megtelik karácsonyi illatokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése