2010. október 4., hétfő

Körtetorta tejszínes krémmel

A körte átvette az uralmat a piacon és nálunk is. Én ugyan nem vagyok egy nagy körtekedvelő, de sütiként én is nagyon szeretem és ha még krémes is, akkor meg még inkább... A recept Ticinotól származik és csak egy nagyon picit változott.

Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
200 g liszt
130 g vaj
70 g cukor
5 dl tejszín
60 g cukor
1 vaníliarúd
2 tojás sárgája
3 púpozott ek kukoricakeményítő
6-7 db körte (minél több, annál jobb)

A cukrot a vajjal és a liszttel összedolgozzuk és egy rövid időre hűtőbe tesszük. A krémhez kikeverjük a két tojás sárgáját a cukorral (60 g) és a vaníliarúd kikapart belsejével, ráöntjük a tejszínt és lassú tűzön forrásig főzzük. Amikor elérte a forráspontot, levesszük a tűzről és beleszitáljuk a keményítőt. Visszatéve a tűzre és folytonos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Amíg a krém egy picit hűlik, meghámozzuk a körtéket és vékony szeletekre vágjuk. A tészát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük és kb. 2-2,5 cm magas peremet hagyunk neki. Először a körteszeleteket tesszük a tésztára, utána ráöntjük a krémet és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 70 percig sütjük. Amikor a teteje szép színt kapott, akkor már kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése