2010. január 10., vasárnap

Búcsúparty

Már csak néhány hét és mindent felpakolva újra költözünk. Hogy hova, azt még nem tudjuk pontosan, csak az biztos, hogy elhagyjuk Berlint. Bár régen várok erre a pillanatra, mégis szomorkodom kicsit, hogy el kell hagyjam az ismerős környéket, a szép lakást, a megszokott hétköznapokat és nem utolsó sorban a kedvenc török piacomat... De két év után nem lehet csak úgy angolosan távozni, egy búcsúparty kötelező. Mi legyen a menü? Valami egyszerű, előre elkészíthető, legyen finom és sok embernek elég. Így jutott a választás a következőkre: spenótos quiche kékpenészes sajttal, sattorta és kecskesajtos-körtés rétes.


Spenótos quiche


Bongusto spenótos, gorgonzolás quiche-ének reinkarnációjaként készült az én variációm.


Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
150 g liszt
50 g vaj
6 ek víz

400 g spenót (én fagyasztott variációt alkalmaztam)
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma
150 g kékpenészes sajt
2 tojás
1 doboz tejföl
só, bors, szerecsendió
napraforómag


A tésztát összeállítjuk a liszt, vaj és víz keverékéből, hűtőben fél órát pihenni hagyjuk, kinyújtjuk és kivajazott/sütőpapírral kibélelt tortaformába fektetjük úgy, hogy egy 2-2,5 cm-es pereme legyen, majd megszúrkáljuk villával. A fokhagymát és hagymát felaprítjuk és kevés olajon röviden megpirítjuk. A hagymához hozzáadjuk a spenótot és lassú tűzön megpároljuk. Közben felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a tejfölt, a lereszelt kékpenészes sajtot és erőteljesen megfűszerezzük (jó erőteljesen, mert a spenót és a sütés nagy mértékben semlegesíti az ízeket). Az így készült masszát hozzákeverjük a spenóthoz és az egészet beleöntjük a tésztával kibélelt tortaformába. Végül megszórjuk napraforgómaggal és 200 fokra előmelegített sütőben ca. 40 percig sütjük.

Sajttorta

Mariontól származik az eredeti recept, amit Greyerzer híján egy picit átvariáltam.

Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához)
150 g liszt
50 g vaj
6 ek víz

300 g Bergkäse (vagy más erőteljes ízű kemény sajt)
2 tojás
1 doboz tejföl
só, bors, szerecsendió

A tésztát a quiche-éhez hasonló módon elkészítjük és a tortaformába fektetjük. A sajtot lereszeljük és összekeverjük a felvert tojással és tejföllel. A masszát sóval, borssal és szerecsendióval megfűszerezzük és beleöntjük a tésztával kibélelt tortaformába. 200 fokra előmelegített sütőben ca. 30-35 perc alatt megsül. Az utolsó tíz percben fokozottan figyelni kell, nehogy a teteje túlzottan megsüljön. aAdott esetben érdemes alufóliával befedni.


Kecskesajtos-körtés rétes

Ízbolygótól koppintottam és kicsit a saját képemre formáltam a következő receptet:

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2 doboz (2x150 g) kecskekrémsajt
3 körte
méz
1 tojás

A leveles tésztát kiterítjük, megkenjük 2/3 szélességben a krémsajttal, a sajtos felület felére ráfektetjük a vékony körteszeleteket és egy kis mézet csepegtetünk a tetejére. A tésztavégeket behajtva először a krémsajtos felületet hajtjuk össze, majd ráhajtjuk a szabadon hagyott tésztafelületre. Így kapott rétesünket megkenjük felvert tojással, megszúrkáljuk villával (nehogy kidurranjon) és 200 fokon aranybarnára sütjük.

1 megjegyzés: