
Spenótos quiche
Bongusto spenótos, gorgonzolás quiche-ének reinkarnációjaként készült az én variációm.
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
150 g liszt
50 g vaj
6 ek víz
só
400 g spenót (én fagyasztott variációt alkalmaztam)
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma
150 g kékpenészes sajt
2 tojás
1 doboz tejföl
só, bors, szerecsendió
napraforómag
A tésztát összeállítjuk a liszt, vaj és víz keverékéből, hűtőben fél órát pihenni hagyjuk, kinyújtjuk és kivajazott/sütőpapírral kibélelt tortaformába fektetjük úgy, hogy egy 2-2,5 cm-es pereme legyen, majd megszúrkáljuk villával. A fokhagymát és hagymát felaprítjuk és kevés olajon röviden megpirítjuk. A hagymához hozzáadjuk a spenótot és lassú tűzön megpároljuk. Közben felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a tejfölt, a lereszelt kékpenészes sajtot és erőteljesen megfűszerezzük (jó erőteljesen, mert a spenót és a sütés nagy mértékben semlegesíti az ízeket). Az így készült masszát hozzákeverjük a spenóthoz és az egészet beleöntjük a tésztával kibélelt tortaformába. Végül megszórjuk napraforgómaggal és 200 fokra előmelegített sütőben ca. 40 percig sütjük.
Sajttorta
Mariontól származik az eredeti recept, amit Greyerzer híján egy picit átvariáltam.
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához)
150 g liszt
50 g vaj
6 ek víz
só
300 g Bergkäse (vagy más erőteljes ízű kemény sajt)
2 tojás
1 doboz tejföl
só, bors, szerecsendió
A tésztát a quiche-éhez hasonló módon elkészítjük és a tortaformába fektetjük. A sajtot lereszeljük és összekeverjük a felvert tojással és tejföllel. A masszát sóval, borssal és szerecsendióval megfűszerezzük és beleöntjük a tésztával kibélelt tortaformába. 200 fokra előmelegített sütőben ca. 30-35 perc alatt megsül. Az utolsó tíz percben fokozottan figyelni kell, nehogy a teteje túlzottan megsüljön. aAdott esetben érdemes alufóliával befedni.
Kecskesajtos-körtés rétes
Ízbolygótól koppintottam és kicsit a saját képemre formáltam a következő receptet:
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2 doboz (2x150 g) kecskekrémsajt
3 körte
méz
1 tojás
A leveles tésztát kiterítjük, megkenjük 2/3 szélességben a krémsajttal, a sajtos felület felére ráfektetjük a vékony körteszeleteket és egy kis mézet csepegtetünk a tetejére. A tésztavégeket behajtva először a krémsajtos felületet hajtjuk össze, majd ráhajtjuk a szabadon hagyott tésztafelületre. Így kapott rétesünket megkenjük felvert tojással, megszúrkáljuk villával (nehogy kidurranjon) és 200 fokon aranybarnára sütjük.
Bongusto spenótos, gorgonzolás quiche-ének reinkarnációjaként készült az én variációm.
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
150 g liszt
50 g vaj
6 ek víz
só
400 g spenót (én fagyasztott variációt alkalmaztam)
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma
150 g kékpenészes sajt
2 tojás
1 doboz tejföl
só, bors, szerecsendió
napraforómag
A tésztát összeállítjuk a liszt, vaj és víz keverékéből, hűtőben fél órát pihenni hagyjuk, kinyújtjuk és kivajazott/sütőpapírral kibélelt tortaformába fektetjük úgy, hogy egy 2-2,5 cm-es pereme legyen, majd megszúrkáljuk villával. A fokhagymát és hagymát felaprítjuk és kevés olajon röviden megpirítjuk. A hagymához hozzáadjuk a spenótot és lassú tűzön megpároljuk. Közben felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a tejfölt, a lereszelt kékpenészes sajtot és erőteljesen megfűszerezzük (jó erőteljesen, mert a spenót és a sütés nagy mértékben semlegesíti az ízeket). Az így készült masszát hozzákeverjük a spenóthoz és az egészet beleöntjük a tésztával kibélelt tortaformába. Végül megszórjuk napraforgómaggal és 200 fokra előmelegített sütőben ca. 40 percig sütjük.
Sajttorta
Mariontól származik az eredeti recept, amit Greyerzer híján egy picit átvariáltam.
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához)
150 g liszt
50 g vaj
6 ek víz
só
300 g Bergkäse (vagy más erőteljes ízű kemény sajt)
2 tojás
1 doboz tejföl
só, bors, szerecsendió
A tésztát a quiche-éhez hasonló módon elkészítjük és a tortaformába fektetjük. A sajtot lereszeljük és összekeverjük a felvert tojással és tejföllel. A masszát sóval, borssal és szerecsendióval megfűszerezzük és beleöntjük a tésztával kibélelt tortaformába. 200 fokra előmelegített sütőben ca. 30-35 perc alatt megsül. Az utolsó tíz percben fokozottan figyelni kell, nehogy a teteje túlzottan megsüljön. aAdott esetben érdemes alufóliával befedni.
Kecskesajtos-körtés rétes
Ízbolygótól koppintottam és kicsit a saját képemre formáltam a következő receptet:
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2 doboz (2x150 g) kecskekrémsajt
3 körte
méz
1 tojás
A leveles tésztát kiterítjük, megkenjük 2/3 szélességben a krémsajttal, a sajtos felület felére ráfektetjük a vékony körteszeleteket és egy kis mézet csepegtetünk a tetejére. A tésztavégeket behajtva először a krémsajtos felületet hajtjuk össze, majd ráhajtjuk a szabadon hagyott tésztafelületre. Így kapott rétesünket megkenjük felvert tojással, megszúrkáljuk villával (nehogy kidurranjon) és 200 fokon aranybarnára sütjük.
Hmmmm.... Amiben spenót van, az rossz nem lehet!:)
VálaszTörlés