2009. augusztus 3., hétfő

Szombat reggeli szezámmagos bagel






Hétvégén van végre időnk együtt reggelizni. Nagyon szeretem a friss, ropogós péksüteményt. De elmenni érte a pékségbe annál kevésbé. Ezért próbáltam meg szombat reggeli bagelünket magam elkészíteni.



Hozzávalók
350 g liszt
1,7 dl tej
3 tk cukor
30 g élesztő
2 tojás
25 g vaj
1 púpos tk só
szezámmag




Az elkészítés úgy kezdődik, mint egy klasszikus kelt tésztájé. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe egy mélyedést vájunk, az élesztőt belemorzsoljuk és a langyos tejet ráöntjük. Amikor az élesztő megfutott, 1 tojást ütünk hozzá, a felolvasztott, de nem forró vajat és a sót hozzákeverjük és az egészet tésztává dolgozzuk össze. Tésztánkat géppel vagy kézzel kb 10 percig dagasztjuk, majd la. 30 percet kelni hagyjuk. Amikor a tészta szépen megkelt, óvatosan egy lisztezett deszkára borítjuk és egy rudat formázunk belőle. A tésztarudat 6 darabra osztjuk szét és kis zsömle alakú cipókat formázunk belőle. A cipókat picit pihenni hagyjuk és közben vizet teszünk fel főni egy nagy fazékban. Amikor a víz felforrot elkeverjük benne a két teáskanálnyi cukrot. A cipók közepébe egy kanál nyelével lyukat fúrunk, amiket kézzel kitágítjuk 2-3 cm átmérőjűre. Az elkészült gyűrűket a forró vízbe dobjuk. Csak egy pillanatra merülnek el, gyorsan visszajönnek a víz felszínére. Mindkét oldalukat kb. 1-1 percig pároljuk, majd kivesszük a vízből és egy rácson lecsepegtetjük. 1 tojást alaposan felverünk, a gyűrűk tetejét bekenjük vele, megszórjuk szezámmaggal (vagy mákkal, sajttal, esetleg teljesen üresen hagyjuk) és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük (légkeveréssel elég 175 fok is). Szinte bármivel nagyon finom. Mi leginkább paradicsommal és mozarellával, krémsajttal vagy sonkával szoktuk enni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése