2009. november 6., péntek

Zöldséges Quiche à la Marie Thérèse

Rövid brüsszeli pályafutásom egyik állomása volt ez a finom zöldséges quiche. Egyik szombat délelőtt dekadens módon arra gondoltunk, hogy szép magyar kifejezéssel élve „bruncholunk”, azaz egy kávézóban benevezünk egy késői reggelire. A kávézóban rendkívül meglepő módon valahogy elfogyott a baguette és más kisebb péksüteményből is hiány volt. Nem sok egyéb választék révén megkóstoltam egy quiche-t. Nagyon-nagyon finom volt, legszívesebben rögtön másikat is kipróbáltam volna. Így jött az ötlet, hogy lakótársaimmal az időközben rendszeressé vált közös főzés keretében egy quiche-t készítsünk. Íme az eredmény:


Hozzávalók:
1 cs omlós vagy leveles tészta (itt messzi idegenben egyszerűbb a bolti)
1 ökölnyi nagy fej hagyma
1 közepes cukkini
200 g gomba
½ doboz konzervborsó
egy kis fej brokkoli (kb. 250 g)
2 tojás
1,5 dl tejszín
1 dl tejföl
150 g reszelt sajt (Edami, Trappista, Gouda)
egy marék petrezselyem
ízlés szerint só, bors, curry, paprika, rozmaring
egy kevés olaj és vaj a forma kikenéséhez


A hagymát, gombát, cukkinit felszeleteltük, a brokkolit kicsi rózsákra szedtük, majd kevés olajon jól megfűszerezve enyhén megpároltuk. Érdemes kicsit erőteljesebben fűszerezni, mert az öntet semlegesíti az ízeket. Sütőformánkat (ha nincs speciális quiche-formánk, akkor egy gyümölcstortához való forma vagy tepsi is megteszi) kivajaztuk és rövid időre a hűtőbe tettük, majd kibéleltük a tésztával. A tésztát megszúrkáltuk villával, a párolt szöltséget szépen elterítettük rajta és az egészet megszórtuk reszelt sajttal (érdemes esetleg füstölt sajtot is kipróbálni). A tojásokat elkevertük a tejszínnel, tejföllel és felaprított petrezselyemmel és megöntöztük vele a sajtos zöldséget. A konyhánk sütője nem egy ékes darab, 200 fokra előmelegítve ca. 30 percre volt szükség ahhoz, hogy a quiche elkészüljön. Szinte egy örökkévalóságnak tűnt, de megérte. Salátával körítve egy igen finom vacsora kerekedett belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése