2009. szeptember 7., hétfő

Az én cantuccinim



Cantuccini a kevenc sütink a reggeli kávé mellé. Sajnos a boltban borsos árért árulják ezt a nagyon finom, mandulás sütit. Nem rég kifogyott a kekszes üvegünk. Ekkor elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljam Chefkochnál összeollózott cantuccini-receptemet. Roppant egyszerű, gyors és finom.


Hozzávalók:
200 g mandula (van aki héj nélkülit használ, én az egyszerűség kedvéért nem héjatlanítottam)
250 g liszt
120 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
2 tojás
25 g vaj
½ csomag sütőpor
1,5 ek keserű mandula aroma


A cukrot a vajjal, tojásokkal és az aromával elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, végül a mandulát. A tésztát 30 percre a hűtőbe tesszük. Amikor kicsit megkeményedett rudacskákat formázunk belőle, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és kicsit meglapítjuk őket. Egy jó 2 ujjnyi távolságot érdemes tartani a rudak között, mert a sülés közben még jobban elterülnek. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és a kekszrudakat betesszük. 20 perc után kivesszük a tepsit és a rudakat átlósan másfél ujjnyi vastagságú darabokra szeleteljük. A szeleteket levegősen széthúzzuk és 10 percre visszatesszük a sütőbe. A kekszdarabkák szépen megszikkadnak és szép színt kapnak. Miután kekszünk szépen meghűlt légmentesen záródó dobozba vagy üvegbe tesszük, hogy ne puhuljon meg. Kávé mellé szuper, de csak úgy nassolni is nagyon finom.

1 megjegyzés: