2010. szeptember 13., hétfő

Zabpelyhes kekszvariációk

Keksz nélkül nem megy! Ezért folytonosan újabb és újabb receptel próbálom gazdagítani repertoáromat. Nem régen próbáltam ki egy zabpelyhes receptet és mivel a tesztsütés meglepően nagyon finom eredményt hozott, gyorsan újabb variációival is megpróbálkoztam.

Az alaprecept hozzávalói:
220 g zabpehely (én nagyobb és finomabb szemű zabpelyhet kevertem)
40 g liszt
1 kk sütőpor
125 g vaj
75 g cukor
1 tojás

Variációk:
1,5 ek fahéj
100 g cranberry
2 ek kakaó és csokidarabkák
125 g manduladarabkák
és így tovább, szinte kimeríthetetlen a variációs lehetőség

A zabpelyhet száraz serpenyőben picit megpirítjuk (pirítás nélkül is elkészíthetjük, de pirítva pikánsabb ízt kapunk) és összekeverjük a felolvasztott vajjal. A cukrot habosra keverjük a tojással, majd a sütőporos liszttel elkeverve összeforgatjuk a vajas zabpehellyel. A variációk hozzávalóit értelem szerűen (kakaót, fahéjat a liszttel, mandulát a zabpehellyel elkeverve) adjuk a masszához.
A sütimasszából evőkanállal kialakított kis halmokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 175 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt szépen megsütjük. A kekeszek ekkor még nem teljesen szilárdak, de amikor már kihűltek, akkor tökéletesek. Szuper egyszerű és nagyon finom!

1 megjegyzés: