2010. szeptember 13., hétfő

Jákob kagyló rukkola salátával


Sokáig tart a bevásárlás, mert az ember meg-megáll a pultok előtt és azon gondolkodik, hogy mit is lehetne egy-egy még sosem próbált tengeri herkentyűből alkotni. De egy hihetetlenül jó ajánlatnak még recept nélkül sem lehet ellenállni. Megvettem egy kis csomag Jákob kagylót (St. Jacob shell v. Jakobsmuschel) és kreatívkodtam picit.

Hozzávalók:
200 g Jákob kagyló
150 g rukkola
1 alma
1 körte
egy marék dió
4 cl calvados
3 ek almaecet
1 ek olivaolaj
1 ek dióolaj
1 tk méz
pár csepp citromlé
egy csipet só és pici bors


A rukkolát megmossuk, lecsöpögtetjük és tányérokra halmozzuk. Az almát és körtét meghámozzuk és vékony cikkelyekre felvágjuk. A gyümölcscikkelyeket serpenyőben kevés vajon mindkét oldalukon 1-1 percig sütjük, majd a rukkolahalmokra fektetjük őket. A kagyló szép fehér húsát megmossuk, papírtörlőn lecsöpögtetjük és serpenyőben felforrósított vajon mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Sütés közben borsozzuk és kevéssel azelőtt, hogy a másik oldala is megsült volna, beleöntjük a serpenyőbe a calvadost és elforraljuk. Közben gyorsan összekeverjük az ecetet az olajokkal, a mézzel, a sóval és borssal, pár csepp citromlevet csepegtetünk bele és a salátát megöntözzük vele. Az kagyló elkészült húsát a saláta tetejére tesszük, a serpenyőben esetleg megmaradt calvadost is ráöntjük, az egészet megszórjuk durvára tört dióval és már ehetjük is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése