2012. január 8., vasárnap

Vízkereszt és süteménye


Nem, nem haltunk éhen az elmúlt közel egy évnyi adásszünet alatt. Sütöttem is, főztem is, de valahogy az írásra már nem maradt idő. Mütyür már majdnem fél éves. Már jól összeszoktunk és ennek örömére már nem csak a konyhában serénykedem, hanem a neten is.
Elmúlt a szép ünnep, de valahogy még mindig nincs elegünk a süteményekből. Az itteni tradíció szerint vízkeresztre, azaz az itteni három királyok ünnepére készül a galette des rois. A krémben el kell rejteni egy fève-t (eredetileg egy babszemet sütöttek kenyérbe, ma egy icipici tárgyat, szobrocskát, koronát a sütibe) és aki megtalálja, az egy napra király lehet.Szép hagyomány és mert ennek a sütinek az elkészítése egyáltalán nem nehéz, én is kedvet kaptam. De sajnos hagyománybontók voltunk, mert sehol sem találtuk a tavajról őrzött fève-ünket.

Hozzávalók:
2 csomag leveles tészta
120 g vaj
120 g finomra darált mandula
100 g porcukor
3 db tojás
1 kk keserű mandula aroma
1 kk rum aroma
Az egyik leveles tésztalappal kibélelünk egy tortaformát úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet kapjunk. A vajat kikeverjük a porcukorral és mandulával, a krémhez hozzádunk két felvert tojást és az aromákat, majd az egészet a tésztával kibélelt tortaformába kenjük (és ha van erre alkalmas tárgyunk, elrejtjük a krémben). A krém tetejére ráterítjük a másik tésztalapot, körben összenyomkodjuk a széleket. A tetejét bekenjük a harmadik felvert tojással és vékonyan, rombusz alakban bevagdaljuk. (nem kell teljesen átvágni a lapot, hanem csak a felületét picit bevagdalni)
180 fokra előmelegített sütőben ca. 15-20 percig szép barnára sütjük. Nagyon finom, még így karácsony után is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése