2010. október 25., hétfő

Házi hagymaszirup torokfájásra


Újra itt a megfázós, tüsszögős, köhögős, torokfájós időszak. Gyerekkoromban, amikor már semmi sem segített, anyukám vöröshagyma száraz héjából készített teát, ami csodaszernek bizonyúlt. Amikor nem rég láttam a tévében, hogy milyen könnyen, egyszerűen készíthetek magam is hagymaszirupot torokfájás ellen, úgy döntöttem, hogy ha szükség lesz rá, akkor kipróbálom, mert a tea íze csak a legvégső esetben elviselhető. A múlt héten bevetésre került az új recept és bár nem egy kulináris highlight, de elviselhető és hatásos.

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
a hagyma mennyiségével megegyező barna cukor



A hagymát felaprítjuk és a cukorral együtt egy pici csavaros üvegbe tesszük. Az üveget erősen összerázzuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap leszűrjük az üvegben keletkezett szirupot. Bevetés után hűtőben elég sokáig eltartható és a kellemes édessé vált hagyma is felhasználható még a konyhában.

2010. október 22., péntek

Sütőtökös, fetás quiche

Már bébiként is oda voltam a sütőtökért és úgy látszik azóta sem tudtam megunni. Ilyenkor a szezon táján nagyon-nagyon szoktam örülni, hogy szinte minden nap jobbnál jobb receptek kerülnek fel a blogokra. De nem csak oda, a helyi szupermarket akciós újságjába is. Ott találtam ezt a remek quiche receptet és rögtön kis is próbáltam. Nem bántam meg.


Hozzávalók:
750 g sütőtök (az eredeti receptben 500 g volt)
200 g feta
6 db zsályalevél
3 tojás
2 dl tejföl
1 dl tejszín vagy tej
só és bors
egy csomag leveles tészta vagy saját készítésű (recept itt)




A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a belsejét és kicsi darabkákra aprítjuk. A fetát felkockázzuk és a tésztával kibélelt formába szórjuk a sütőtökdarabkákkal együtt. A tojásokat összekeverjük a tejföllel és tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a felaprított zsályát. A masszát a sütőtök-, fetadarbkákra öntjük és a quiche-t 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. (Az eredeti receptben a tököt mikrohullámú sütőben 2x5 percig 1000 W-on elősütik. Én ezt elegánsan kihagytam és enélkül is nagyon finom és puha lett a tök.) Salátával vagy anélkül is nagyon finom.

2010. október 20., szerda

Csípős, sajtos lepénykenyér a gólya tiszteletére


Megérkezett a gólya kedves barátnémhoz és úgy hírlik, hogy baba és mama is jól vannak. Ennek örömére az ő egyik receptjét kölcsönöztem ki és alakítottam szép ősziesen csípős lepénnyé.

Hozzávalók:
2 bögre fehér liszt
2 bögre teljes kiörlésű liszt
1 kocka élesztő
1,5 börgre víz
1 tk só
3 ek olaj
3 pepperóni
1 ek morzsolt chili
100 g cheddar
100 g gouda

A pepperónit pici darabokra felaprítjuk és az sajton kívül az összes többi hozzávalóval összekeverve lágy tésztává gyúrjuk. Belekeverjük a kis kockákra feldarabolt sajtot és kiolajozott tepsibe nyomkodjuk. 1 órán át kelni hagyjuk, végül 200 fokon 30 percig sütjük. Frissen vagy idősebb korában vékony csíkokra vágva, pirítósként mártogatóssal is mennyei.

2010. október 19., kedd

Brokkolis cannelloni

Egy kis hússzünet a kedvenceimmel: brokkoli, mozarella, gorgonzola. Hmmm, ez csak jól sülhet el.

Hozzávalók:
egy fej brokkoli
2 csomag mozarella
50 g gorgonzola
1 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
bors, szerecsendió
1 csomag lazagnetészta
500 g paradicsompüré
bors, bazsalikom, oregánó
200 g reszeltsajt

A brokkolit pici rózsákra szétszedjük és pár percig sós vízben előfőzzük. Amikor még szép ropogós, leszűrjük és a fokhagymával, a kockára vágott mozarellával, gorgonzolával és a tejszínnel robotgépben pépesítjük, majd fűszerezzük. A lazagnelapokat forrásban lévő vízben előfőzzük. A leginkább kettesével, hogy ne ragadjanak össze. A megpuhult lapokra rákanalazzuk a brokkolikrémet, feltekerjük és kivajazott sütőformába tesszük. A paradicsompürét fűszerezzük és a tekercsekre öntjük, végül reszeltsajttal megszórjuk és 175 fokra előmelegített sütőben15 percig sütjük. Egy finom változatosság.

2010. október 18., hétfő

Karácsonyi keksz októberben


Ez a keksz gesztenyés keksz szeretett volna lenni, de a mandula és a kardamom íze lett a győztes. Karácsonyra pont jó lesz, addig még kicsit tökéletesedhet is.


Hozzávalók:
4 tojásfehérje
200 g porcukor
250 g darált mandula
150 g főt gesztenye darálva
100 g liszt
1 tk kakaó
1 tk fahéj
egy csipet kardamom


A tojásfehérjéket habbá verjük és összekeverjük a porcukorral. A cukros habból 5 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, majd hozzákeverjük a darált mandulát és gesztenyét, a fűszereket és végül a lisztet. A tésztából 4 rudat formázunk és folpackba csavarva 2 órára a hűtőbe tesszük. A szépen megkeményedett tésztarudakat centis korongokra feldaraboljuk, ha kell kicsit formázzuk és a félretett cukros tojáshabbal befedjük őket. (az eredeti receptben a tojáshab egy részét kakaóporral összekeverjük, a kekszek tetejére cseppentünk belőle és fogvájóval spirálformára igazítjuk) A kekszeket először 130 fokon 15 percig sütjük, majd további 15 percig 100 fokon. Mire a finom puha kekszek elkészülnek, addigra az egész lakás megtelik karácsonyi illatokkal.

2010. október 15., péntek

Lúgozott zsömlék

Az Oktoberfest idején még itt Brüsszelben is lehet bajor virslit kapni. Én is elgyengülten és hogy minden tökéletes legyen , készültek ha nem is lúgozott perecek, de legalábbis lúgozott zsemlék.
Hozzávalók:
300 g liszt
200 g tönkölyliszt
5 dkg élesztő
25 g vaj
1 ek só
2,5 dl víz
3 ek szódabikarbóna
1 l víz
nagyobb szemes só
A hozzávalókat tésztává dagasztjuk, majd 5 percig állni hagyjuk. Kicsi zsemléket formázunk belőlük (olyan fél ökölnyiket) és 15-20 percig állni hagyjuk őket. Közben a liter vizet felforraljuk és belekeverjük a szódabikarbónát. A zsemléket 1-1 percig a vízben megfürdetjük és sütőpapíros tepsire tesszük száradni. Amikor kicsit megszáradtak éles késsel kersztben picit bemetszük a tetejüket és nagyobb sódarabokat szórunk rájuk, végül 230 fokos sütőben 20-25 percig szép barnára sütjük. Az igazi lúgozott perec és zsömle nátron fürdőben készül, de mivel a nátron-oldat elég veszélyes és jelenleg számomra beszerezhetetlen is, ezért szódabikarbónás fürdővel helyettesítettem. Az eredmény majdnem ugyanolyan, mint az igazi.

2010. október 4., hétfő

Körtetorta tejszínes krémmel

A körte átvette az uralmat a piacon és nálunk is. Én ugyan nem vagyok egy nagy körtekedvelő, de sütiként én is nagyon szeretem és ha még krémes is, akkor meg még inkább... A recept Ticinotól származik és csak egy nagyon picit változott.

Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
200 g liszt
130 g vaj
70 g cukor
5 dl tejszín
60 g cukor
1 vaníliarúd
2 tojás sárgája
3 púpozott ek kukoricakeményítő
6-7 db körte (minél több, annál jobb)

A cukrot a vajjal és a liszttel összedolgozzuk és egy rövid időre hűtőbe tesszük. A krémhez kikeverjük a két tojás sárgáját a cukorral (60 g) és a vaníliarúd kikapart belsejével, ráöntjük a tejszínt és lassú tűzön forrásig főzzük. Amikor elérte a forráspontot, levesszük a tűzről és beleszitáljuk a keményítőt. Visszatéve a tűzre és folytonos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Amíg a krém egy picit hűlik, meghámozzuk a körtéket és vékony szeletekre vágjuk. A tészát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük és kb. 2-2,5 cm magas peremet hagyunk neki. Először a körteszeleteket tesszük a tésztára, utána ráöntjük a krémet és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 70 percig sütjük. Amikor a teteje szép színt kapott, akkor már kész is.

2010. október 1., péntek

Fetás saláta szőlővel és babbal

Anyóstól is lehet tanulni! Bár az ember nem szívesen ismer be ilyesmit, de ez tényleg így van. Nem is gondoltam volna, hogy az édes ilyen jól harmonizál a sóssal és főleg nem, hogy a bab a szőlővel, de itt a bizonyíték.


Hozzávalók:
1 doboz vörös babkonzerv
200 g feta
1 nagy fürt szőlő
2 szál újhagyma
petrezselyemzöld
2 ek olivaolaj
3 ek fehér balzsamecet
3 ek víz
egy pici citromlé
egy csipet só és cukor




Az elkészítés pofonegyszerű: fetát felkockázzuk, hagymát vékony karikákra szeleteljük, a petrezselyemzöldet felaprítjuk. A szőlőt megmossuk és a szemeket, ha nagyok kisebb darabokra vágjuk. A babot lecsepegtetjük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Az olajból, ecetből a sóval és borssal öntetet készítünk, egy pici citromlével ízesítjük, összekeverjük a vízzel és jól összeforgatjuk a salátával. Nyárutói, előőszi vacsorának nagyon finom.