2010. szeptember 13., hétfő

Hamisított pecorino saláta

Ezek a török piacosok... Nem lehet elmenni mellettük anélkül, hogy az ember el ne csábulna. Tőlük vettem az igazi pecorino salátát. Nagyon hamar elfogyott. Nekem itthon csak a Horvátországból hozott házi füstölt juhsajt pihent a hűtőmben. Ebből készült a hamisított pecorino saláta.






Hozzávalók:
100 kemény juhsajt
2 db csípős pepperóni
1 db piros chili paprika
2-3 szál friss kakukkfű
bors

citromlé
olivaolaj


Apró szeletekre vágjuk a pepperónit, a chili paprikát és a sajtot, majd az egészet felöntjük annyi olajjal, hogy majdnem ellepje. Egy nagyon picit megsózzuk (a sajt elég sós, de idő kell, amíg az olajjal összeérik), megborsozzuk, pár csepp citromlevet csepegtetünk belé és beletesszük a kakukkfüvet. Az egészet jól összeforgatjuk és pár órát állni hagyjuk. Krémsajtos kenyérrel nagyon finom.

Zabpelyhes kekszvariációk

Keksz nélkül nem megy! Ezért folytonosan újabb és újabb receptel próbálom gazdagítani repertoáromat. Nem régen próbáltam ki egy zabpelyhes receptet és mivel a tesztsütés meglepően nagyon finom eredményt hozott, gyorsan újabb variációival is megpróbálkoztam.

Az alaprecept hozzávalói:
220 g zabpehely (én nagyobb és finomabb szemű zabpelyhet kevertem)
40 g liszt
1 kk sütőpor
125 g vaj
75 g cukor
1 tojás

Variációk:
1,5 ek fahéj
100 g cranberry
2 ek kakaó és csokidarabkák
125 g manduladarabkák
és így tovább, szinte kimeríthetetlen a variációs lehetőség

A zabpelyhet száraz serpenyőben picit megpirítjuk (pirítás nélkül is elkészíthetjük, de pirítva pikánsabb ízt kapunk) és összekeverjük a felolvasztott vajjal. A cukrot habosra keverjük a tojással, majd a sütőporos liszttel elkeverve összeforgatjuk a vajas zabpehellyel. A variációk hozzávalóit értelem szerűen (kakaót, fahéjat a liszttel, mandulát a zabpehellyel elkeverve) adjuk a masszához.
A sütimasszából evőkanállal kialakított kis halmokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 175 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt szépen megsütjük. A kekeszek ekkor még nem teljesen szilárdak, de amikor már kihűltek, akkor tökéletesek. Szuper egyszerű és nagyon finom!

Jákob kagyló rukkola salátával


Sokáig tart a bevásárlás, mert az ember meg-megáll a pultok előtt és azon gondolkodik, hogy mit is lehetne egy-egy még sosem próbált tengeri herkentyűből alkotni. De egy hihetetlenül jó ajánlatnak még recept nélkül sem lehet ellenállni. Megvettem egy kis csomag Jákob kagylót (St. Jacob shell v. Jakobsmuschel) és kreatívkodtam picit.

Hozzávalók:
200 g Jákob kagyló
150 g rukkola
1 alma
1 körte
egy marék dió
4 cl calvados
3 ek almaecet
1 ek olivaolaj
1 ek dióolaj
1 tk méz
pár csepp citromlé
egy csipet só és pici bors


A rukkolát megmossuk, lecsöpögtetjük és tányérokra halmozzuk. Az almát és körtét meghámozzuk és vékony cikkelyekre felvágjuk. A gyümölcscikkelyeket serpenyőben kevés vajon mindkét oldalukon 1-1 percig sütjük, majd a rukkolahalmokra fektetjük őket. A kagyló szép fehér húsát megmossuk, papírtörlőn lecsöpögtetjük és serpenyőben felforrósított vajon mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Sütés közben borsozzuk és kevéssel azelőtt, hogy a másik oldala is megsült volna, beleöntjük a serpenyőbe a calvadost és elforraljuk. Közben gyorsan összekeverjük az ecetet az olajokkal, a mézzel, a sóval és borssal, pár csepp citromlevet csepegtetünk bele és a salátát megöntözzük vele. Az kagyló elkészült húsát a saláta tetejére tesszük, a serpenyőben esetleg megmaradt calvadost is ráöntjük, az egészet megszórjuk durvára tört dióval és már ehetjük is.