2010. március 14., vasárnap

Lazagne-féleség brokkolival és gorgonzolával



Újabban folyton gorgonzolát szeretnék enni, mindig és mindenhez. Ez a gyors étel is ennek jegyében készült.

Hozzávalók:
200 g gorgonzola
200 g főtt sonka
kb. 500 g brokkoli
8 lap lazagne tészta
2 dl tejszín
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
egy kevés olaj
fűszerek


A felaprított hagymát, fokhagymát és sonkát kevés olajon megprirítjuk. Ráöntjük a tejszínt, beletördeljük a gorgonzolát és alacsony hőfokon 1-2 percig szép krémesre főzzük, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Eközben a rózsáira szétszedett brokkolit roppanósra pároljuk és a lazagne tésztalapokat előfőzzük (csak, hogy éppen egy picit megpuhuljanak és vigyázat, könnyen összetapadnak). Ha mindezzel elkészültünk összeállítjuk a „lazagne”-t. Kivajazott tepsibe (jénaiba, tűzálló tálba) belefektetünk 4 tésztalapot, ráhalmozzuk a brokkoli felét és megöntözzük a sonkás-gorgonzolás krémmel. Ezt megismételjük és a művet 200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

2010. március 2., kedd

Fokhagymás garnéla reggelire




Ezt a pofonegyszerű, hihetetlen könnyen elkészíthető, rendkívül finom étket nagyon-nagyon szeretem. Egy kicsit extrának mindig jól jön. Fokhagymaimádók előnyben! A lakomát kísérő „buké”-tól pedig egy kávészem elrágcsálásával nyomban megszabadulhatunk.


Hozzávalók:
125 g/kis csomag párolt garnéla
2 gerezd fokhagyma
néhány szál petrezselyemzöld/1 ek szárított petrezselyem
repceolaj vagy olívaolaj (ízlés dolga)



A párolt garnélát egy szorosan záródó műanyag dobozba vagy pici befőttes üvegbe tesszük. Érdemes odafigyelni, mert előfordul, hogy nem teljesen tisztították meg őket. A fokhagymát és a petrezselymet felaprítjuk rászórjuk a garnélára. Meglocsoljuk olajjal, hogy ellepje és egy picit megkeverjük. Legalább egy órára (de még jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Friss zsömlével, baguette-tel, pirítóssal nagyon finom.