2009. augusztus 23., vasárnap

Sarde a beccafico

Ez a szicíliai specialitás családi coprodukcióban készült. A receptet Süni találta kedvenc oldalán, Spiegel Online-on. Én beszereztem a hozzávalókat. Ő megpucolta a halakat. Én szépen megtöltöttem őket. Ő pedig megsütötte. A végén pedig mind megettük.

Hozzávalók (2 személy részére)
400 g friss szardínia (a mi esetünkben 8 db volt),
2 fokhagyma,
olívaolaj (én most repceolajat használtam),
2 púpozott ek zsemlemorzsa,
40 g szardellafilé (olajban),
1 marék mazsola,
1 ek fenyőmag,
egy marék petrezselyem vagy menta,
só és bors,
citrom szeletek,
babérlevél,
fa nyársak (esetleg fogvájó)


A szardíniák hasát felvágjuk, a fejeket levágjuk és újra megmossuk őket. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és felaprítjuk. 3 ek olajon megpirítjuk, majd kihalásszuk a serpenyőből. A töltelékhez a zsemlemorzsát megprirítjuk és hozzáadjuk a szardellafiléket, mazsolát, fenyőmagot és petrezselymet. Jól elkeverjük, picit megborsozzuk (sózni szerintem nem kell, mert a szardellafilék elég sósak) és kicsit megpirítjuk a keveréket. A kevergetés közben a szardellafiléket kis darabkákra nyomkodjuk szét. A szardíniákat kiterítjük, megtöltjük a töltelékkel, felcsavarjuk őket és citromszeletekkel és babérlevéllel felváltva felszúrjuk az előre beáztatott fa nyársacskákra. Kiolajozott tepsiben alufóliával letakarva 20 percig 180 fokon megsütjük.
Mi héjában főtt krumplit karikáztunk fel és kakukkfűvel megszórva a nyársakkal együtt megsütöttük. Félszáraz fehérborral egy nagyon finom nyári vacsorát kaptunk.



2009. augusztus 20., csütörtök

Szilva mogyorós, marcipános ágyon

A nagy tanulásban elmaradtam kicsit sütéssel-főzéssel. A szilvás lepényt annyira szeretjük, hogy ezen már nem múlhat hozzáállással kikapcsolódás képpen kipróbáltam egy új változatot. Az ötlet innen származik. Kis variálás után ez lett belőle:




Hozzávalók:
100 g darált mogyoró
200 g liszt
75 g cukor
200 g marcipán
150 g vaj
3 tojás
1 citrom reszelt héja
½ csomag sütőpor
2 kg szilva (nálam kb. 2,2 kg, de még több is lehetett volna)
pici fahéj




A cukrot a vajjal jól elkeverem és hozzáadom a tojásokat. Ebbe a masszába belekeverem a darált mogyorót, a lereszelt marcipánt, a citrom reszelt héját, végül a liszt és sütőpor keverékét. Az így kapott tésztát 30 percre a hűtőbe teszem. Közben megmosom és felezem a hatalmas mennyiségű szilvát. 30 perc elteltével a tészta kicsit keményebb lett és így könnyen ki lehet nyújtani vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodni. A tésztát már csak jó sűrűn meg kell pakolni a felezett szilvaszemekkel. A szilvákat megszórom fahéjjal, esetleg egy kevés cukorral és 30-35 percre 200 fokra a sütőbe teszem. Finom pikáns süti lesz belőle. Édesszájúak tegyenek egy picit több cukrot a tésztába és a szilvára.

2009. augusztus 3., hétfő

Szombat reggeli szezámmagos bagel






Hétvégén van végre időnk együtt reggelizni. Nagyon szeretem a friss, ropogós péksüteményt. De elmenni érte a pékségbe annál kevésbé. Ezért próbáltam meg szombat reggeli bagelünket magam elkészíteni.



Hozzávalók
350 g liszt
1,7 dl tej
3 tk cukor
30 g élesztő
2 tojás
25 g vaj
1 púpos tk só
szezámmag




Az elkészítés úgy kezdődik, mint egy klasszikus kelt tésztájé. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe egy mélyedést vájunk, az élesztőt belemorzsoljuk és a langyos tejet ráöntjük. Amikor az élesztő megfutott, 1 tojást ütünk hozzá, a felolvasztott, de nem forró vajat és a sót hozzákeverjük és az egészet tésztává dolgozzuk össze. Tésztánkat géppel vagy kézzel kb 10 percig dagasztjuk, majd la. 30 percet kelni hagyjuk. Amikor a tészta szépen megkelt, óvatosan egy lisztezett deszkára borítjuk és egy rudat formázunk belőle. A tésztarudat 6 darabra osztjuk szét és kis zsömle alakú cipókat formázunk belőle. A cipókat picit pihenni hagyjuk és közben vizet teszünk fel főni egy nagy fazékban. Amikor a víz felforrot elkeverjük benne a két teáskanálnyi cukrot. A cipók közepébe egy kanál nyelével lyukat fúrunk, amiket kézzel kitágítjuk 2-3 cm átmérőjűre. Az elkészült gyűrűket a forró vízbe dobjuk. Csak egy pillanatra merülnek el, gyorsan visszajönnek a víz felszínére. Mindkét oldalukat kb. 1-1 percig pároljuk, majd kivesszük a vízből és egy rácson lecsepegtetjük. 1 tojást alaposan felverünk, a gyűrűk tetejét bekenjük vele, megszórjuk szezámmaggal (vagy mákkal, sajttal, esetleg teljesen üresen hagyjuk) és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük (légkeveréssel elég 175 fok is). Szinte bármivel nagyon finom. Mi leginkább paradicsommal és mozarellával, krémsajttal vagy sonkával szoktuk enni.